Kivik är en relativt liten ort belägen i Simrishamns kommun i Skåne län. Orten är som allra mest känd för sina marknader så som ”Kiviks marknad” samt den mycket populära Äppelmarknaden. Kivik är dessutom också en centralort för all äppelodling som finns runt omkring i området. Det kända musteriet i Kivik ligger dock i Karakås och inte precis mitt i Kivik som man kanske kunnat tro. Lite utanför Kivik på Bredarörsvägen kan man också hitta Kiviks museum som faktiskt är Österlens äldsta och största ideella hembygdsmuseum. kiviks museum

Kiviks museum grundades redan i slutet av 1800-talet av bygdens son som hette Ola Cappelin. Under många år var de olika samlingarna spridda över hela Kivik som till exempel på Kiviks gamla skola samt hemma hos Ola Cappelin själv. Ola avled under 1948 och hade i sitt testamente skrivit över 2000 kronor till museets förvaltare. Det var också då man startade Kiviks hembygds- och museiförening för att lättare kunna diskutera om hur museets skulle tas omhand. Föreningen var dock inte aktiv särskilt länge då man redan under 1955 bestämde att alla samlingarna skulle flyttas till den nybyggda skolan istället. Skolan är ännu i bruk och museet finns fortfarande kvar i källaren precis som det gjorde 1955.

Det välbesökta marknaden i Kivik brukar också anses vara den största i Sverige med sina tusentals knallar och omkring 100.000 besökare varje år. Traditionen är egentligen mycket gammal och man tror att marknaden uppstod någon gång när Hansan etablerade sig i Kivik för att kunna köpa sill för att sedan salta och sälja vidare runt om i Europa. Från första början höll man faktiskt marknaden inne i själva samhället men eftersom att marknaden växte väldigt snabbt dröjde det heller inte särskilt länge innan den också blev för stor för den lilla orten. Av den anledningen valde man också att flytta marknaden ut till Vitemölla istället. Idag har den dock flyttat ännu en gång och hålls istället på en öppen plan mellan dessa två orter. Under 1866 ändrade man datumet för marknaden så att den hölls i juli istället för augusti och sedan dess har man faktiskt anordnat marknaden varje år förutom under andra världskriget. Under den största delen av 1900-talet hade man också en hel del varietéföreställningar under marknadens gång vilket inte alls är lika vanligt idag.